Polis Macau mendapat bantuan tanah besar untuk bukti dalam kes Suncity
toto

Polis Macau mendapat bantuan tanah besar untuk bukti dalam kes Suncity

Polis Macau pergi bercakap dengan 11 orang di Wenzhou, di wilayah Zhejiang di tanah besar China, ketika membina kes jenayah terhadap bekas pengendali junket Macau Suncity Group dan pengasasnya Alvin Chau Cheok Wa, mahkamah Macau yang didengar pada Isnin. Polis Macau juga menerima bukti yang Pengeluaran Sydney dikumpul oleh pihak berkuasa Wenzhou, yang digunakan untuk membina kes Macau terhadap Encik Chau dan sekutunya yang didakwa.

Data daripada 12 telefon mudah alih yang didakwa digunakan dalam operasi perbankan bawah tanah di tanah besar China, dan yang juga didakwa telah membolehkan pergerakan wang rentas sempadan oleh pelanggan Suncity, telah diberikan oleh polis Wenzhou kepada penyiasat Macau, kata mahkamah Macau.

Tindakan kes jenayah yang dihebahkan pertama terhadap Encik Chau muncul pada 26 November tahun lalu , apabila pendakwa raya di bandar Wenzhou mengeluarkan waran tangkap terhadapnya.

Pada hari Isnin, Mahkamah Tingkatan Pertama Macau diberitahu bahawa Polis Kehakiman Macau telah menghantar penyiasat ke Wenzhou antara akhir November 2021 dan hingga Disember tahun itu. Dengan bantuan daripada pihak berkuasa Wenzhou, pasukan Macau telah menghubungi sembilan orang yang dianggap suspek dalam tindakan penguatkuasaan undang-undang yang dikejar oleh Wenzhou, dan dua saksi dalam proses Wenzhou.

Pada taklimat akhbar pada 28 November tahun lalu, sejurus selepas penahanan Encik Chau di Macau, Polis Kehakiman bandar itu telah menyebut bahawa Keluaran Sydney mereka telah membina kes mereka sendiri terhadap Encik Chau dan yang lain, melalui kerja polis sejak 2019.

Kes diteruskan.

Dalam perbicaraan Macau, yang bermula pada September tahun ini, Encik Chau dan 20 defendan lain menghadapi tuduhan perjudian haram, persatuan jenayah, penipuan dan pengubahan wang haram. Encik Chau juga didakwa mengetuai kumpulan jenayah.

Encik Chau bukan antara 36 defendan dalam proses Wenzhou yang dikaitkan dengan dakwaan mengenai Suncity.

Seorang defendan dalam proses Macau dan yang berada di tanah besar ialah Zhang Ningning, juga dikenali sebagai Cheung Ling Ling, dan dikatakan telah mengawal pengurusan aset bagi pihak Suncity Group. Dia telah pun dijatuhkan hukuman penjara tujuh tahun sebagai sebahagian daripada perkara Wenzhou.

Perbicaraan Macau pada Isnin diberitahu bahawa polis Wenzhou telah membekalkan penyiasat Macau dengan rekod cetakan mesej telefon antara Encik Chau dan Cik Zhang yang merangkumi tempoh 10 tahun sehingga 2020, lapor media tempatan Macau News Agency.

Leong Hon Man, seorang peguam kepada Encik Chau, bertanya kepada empat pegawai Polis Kehakiman yang hadir pada sesi Isnin jika mereka mempunyai HK Hari Ini pemahaman sama ada piawaian pengumpulan bukti untuk rekod bertulis dan digital adalah sama di tanah besar seperti yang akan berlaku di Macau.

Saksi Polis Kehakiman Leong Teng Hei berkata mereka mempunyai kepercayaan bahawa pihak berkuasa tanah besar telah mengumpulkan bukti “mengikut undang-undang”.